Avocado: gezond of ongezond?

Als er een voedingsmiddel de laatste tijd populair is, dan is het avocado wel.

Een product dat behoort tot de fruitsoorten. Fruitsoorten bestaan vrijwel altijd uit koolhydraten, maar avocado niet. Avocado bevat juist veel gezonde vetten. Dat maakt de avocado een bijzondere vrucht. Maar waarom is avocado nu zo gezond?


Avocado voedingswaarden op een rij

Wat zit er nou in een avocado? Een gemiddelde avocado weegt 180 gram. De voedingswaarden per avocado:

Energie 358 kcal
Eiwit: 4 gram
Koolhydraten 4 gram
Vet 36 gram
waarvan verzadigd 4 gram
Vezels 8 gram

Daarnaast zit er in avocado vitamine A, B3, E en K. Vitamine A is goed voor de weerstand, vitamine B3 zorgt voor het energiesysteem, vitamine E is voor de aanmaak van rode bloedcellen en vitamine K zorgt dan weer voor een gezond bloedstolling.


Avocado: hoe vet is het?

Avocado bestaat dus vooral uit vet. Maar dat is niet erg, want vet heb je nodig. Vet vervoert de vitamines A, D en E. Vet geeft je ook energie en een verzadigend gevoel. Wil je afvallen of een strakker lijf, dan moet je wel uitkijken dat je niet te veel vet binnen krijgt.

Er zijn verschillende soorten vet. Verzadigd vet en onverzadigd vet. Verzadigd vet is het verkeerde, slechte vet. Onverzadigd vet is oké, dus het goede soort vet. Dat wil zeggen dat verzadigd vet van negatieve invloed is op je gezondheid en onverzadigd vet van positieve invloed is op je gezondheid.

We weten nu dat avocado vooral uit vet bestaat. Maar zit er nu verzadigd vet of onverzadigd vet in avocado? In avocado zit vooral onverzadigd vet. Daarom wordt avocado zo aangeprezen als iets gezonds. Onverzadigde vetzuren houden je hart en bloedvaten gezond en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.


Avocado als superfood?

Avocado wordt nu beschouwd als ‘’superfood’’ maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Want een avocado is al meer dan 300 calorieën. Avocado wordt dan ook vaak gebruikt als tussendoortje op een paar crackers. Of als extra’tje door een salade. Maar het aantal calorieën schiet dan ineens fors omhoog. Wees je ervan bewust dat het een gezond product is, maar dat het aantal calorieën best hoog ligt. Uitkijken dus als je wil afvallen of een strakker lijf wil.


Van avocado val je af?!

Wanneer je gaat zoeken op internet wordt er ook geschreven dat avocado helpt bij het afvallen. Het argument dat vaak wordt gebruikt: ‘’avocado zorgt niet voor een stijging van de bloedsuikerspiegel’’. Dat klopt, want er zitten ook amper koolhydraten in avocado.

Koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel inderdaad stijgen. Wat klopt is dat je van avocado een vol gevoel krijgt. Er zitten namelijk veel vezels in avocado en vezels zorgen voor verzadiging. Maar afvallen is nog steeds meer verbranden dan dat je binnen krijgt. Dus dan kan je de hele dag avocado’s eten, je krijgt dan ontzettend veel calorieën binnen, maar je zal waarschijnlijk niet afvallen.


Conclusie

Op zijn tijd is en avocado een hele goede en gezonde optie. Met avocado is helemaal niks mis zelfs. In avocado zitten onverzadigde vetzuren, die goed zijn van je hart- en bloedvaten. Ze zeggen wel eens: Alles waar ‘’te’’ voor staat, is ongezond. Te veel avocado’s is ook niet gezond.

Het hebben van een goed en gezond voedingsplan is als het vinden van de juiste balans. Hulp nodig bij het zoeken van de balans? Wij van MijnVoedingsplan.nl staan voor je klaar.


Bronnen:

- Eettabel. Voedingscentrum. 2013.
- De Jong FM. Ons Voedsel. Fontaine Uitgevers. Tweede druk. 2008.
- Insel P, Ross D, McMahon K, Bernstein M. Nutrition. Vijfde druk. Burlington: Jones & Bartlett learning. 2014.
- NEVO online. RIVM.
- Vitamine informatie bureau. www.vitamine-info.nl
- http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/150252-avocado-gezond-of-toch-niet.html


Geschreven door: Laura Fronik - Sportdiëtist i.o.

10 tips die je nog niet kende voor jouw doel.

* Graag alles invullen

© 2017 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden - Afvallen - Stakker lijf - Kracht - blog - website door PingOnline