Waarom te weinig calorieën je niet laten afvallen

2018 - ‘Ik val niet af, omdat ik te weinig eet’. Dat kreeg ik wel eens te horen van mensen die bij me kwamen. Theoretisch kan dat niet, want je zal afvallen als je (veel) minder calorieën binnenkrijgt (via je voeding) dan dat je verbruikt.

Toch was te weinig eten echt de oorzaak van het niet afvallen. Althans, te weinig eten van de goede dingen. Als ik doorvroeg, gaf iedereen aan dat ze ’s avonds of in het weekend veel aten van de verkeerde dingen en zich daar schuldig over voelden. Op die manier kregen de mensen toch behoorlijk wat calorieën binnen en vielen dus niet af.

Waarom te weinig calorieën je niet laten afvallen

De mensen probeerden zo weinig mogelijk calorieën te nemen en dat hielden ze de eerste helft van de dag vaak nog goed vol ook. Eind van de middag of in de avond was de honger zó groot, dat het onmogelijk bleek alle verleidingen te weerstaan. Ook in het weekend werd er vaak gecompenseerd door erg veel te eten en te drinken.
Dat is heel menselijk, maar het is geen handige strategie om effectief af te vallen. Niemand houdt het vol op de lange termijn. Het is ook niet gezond en je wordt er sneller moe van. Je krijgt immers de eerste helft van je dag te weinig goede voeding binnen en de tweede helft van je dag krijg je de verkeerde voeding binnen.

10 tips voor gezond afvallen >

Oplossingen

Voor effectief afvallen – én voor meer energie – kun je beter je maaltijden verdelen en voldoende calorieën binnen krijgen om je energie op peil te houden.

In mijn voedingsschema’s eet je 1000 calorieën onder je energiebehoefte. Dat wordt gezien als de limiet.
Ga je nóg minder eten (zoals bij crashdiëten het geval is), dan ben je jezelf aan het uithongeren met alle negatieve gevolgen van dien.

Overigens zal je met mijn voedingsschema’s in de praktijk vaak uitkomen op 500 tot 1000 calorieën onder je energiebehoefte omdat het goed is om af en toe ook wat lekkers te nemen. Dat kan je dan heel goed hebben. Dat maakt het afvallen wat makkelijker én een stuk leuker!


Afvallen door vaker te eten >


Geschreven door: Bob ter Haak - Sportdiëtist en rebelse voedingsexpert

© 2024 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring - Afvallen - Strakker lijf - Kracht - blog - websitebeheer door WebSpeciaal