21 februari 2020
Er gaan veel fabels rond in de voedingswereld. Onderstaande fabels kom ik vaak tegen. Wat klopt ervan?
Zitten er hormonen in melk?
Ja, maar extreem weinig. Het is zelfs verwaarloosbaar.
Bovendien: hormonen voor runderen werken niet bij mensen.
En het wordt gewoon door onze vertering afgebroken.
Het is bekend dat we een halve centimeter langer worden in Nederland door het drinken van melk. Maar we weten niet of het komt door de hormonen, of het kalk of het eiwit of iets anders in melk.
Is kokosolie gezond?
Nee, het is juist erg ongezond omdat het verzadigde vetten zijn. Het is eigenlijk kokosvet.
Kokosolie heeft een grote winstmarge (1 euro inkoop tegenover 20 euro verkoopprijs per liter).
Vandaar dat producenten positieve berichten verkondigen.
Bovendien bevat kokosolie veel calorieën uiteraard en daardoor totaal niet geschikt als je wil afvallen.
Meer kanker door troep in eten?
Dat is nooit aangetoond.
Wel is het duidelijk in de wetenschap dat er meer kanker is door: alcohol, overgewicht, roken, straling van CT-scans en de zon en radon (een gas dat in elk huis zit door de muren en plafonds en opgelost kan worden door goede ventilatie).
Hormonen in vlees veroorzaken kanker?
Dit is verwaarloosbaar. Dit kan het lichaam bovendien goed afbreken.
Vaak worden gezondheidsrisico’s als argument genoemd om minder vlees te gaan eten (omdat milieuschade minder erg wordt bevonden).
Spinazie kun je niet opwarmen toch?
Dat is niet waar. Het zou door nitraat zijn.
Dat was alleen vroeger ongezond, omdat er toen geen koelkasten waren.
Als je het in de koelkast bewaart, leidt het niet tot nitrietvorming.
Wordt de voedingswaarde minder door koken?
Het valt erg mee met de vermindering van de voedingswaarde als je het kookt.
Soms krijg je zelfs meer vitamines binnen door koken omdat het dan beter kan worden opgenomen.
Ander voordeel van koken: giftige stoffen gaan eruit. Die doet moeder natuur erin om niet opgegeten te worden. Door te koken, maak je die giftige stoffen onschadelijk. Mens leeft, boon dood, 1-0.
Zetmeel (in brood en pasta) maakt ons ziek als we het niet koken of bakken.
Dus koken en bakken is onmisbaar als je gezond wil eten.
Asperges: kunnen die de potentie bevorderen?
Dat zijn allemaal mythes, omdat asperges of mosselen op geslachtsdelen lijken.
Alternatieve geneeswijzen zweren er nog bij, maar het klopt niet.
Suggestie kan wel een hoop doen, omdat seks ook emotie is.
Impotentie komt veel voor bij mannen boven de 40 die roken. Dat komt omdat hun bloedvaten vernauwen (en dus ook grotere kans hebben op hart- en vaatziekten).
Gezonde voeding helpt dus voor de potentie, maar dat is omdat je gezond en fit blijft van goede voeding, niet vanwege bepaalde stofjes.
Geschreven door: Bob ter Haak – Rebelse sportdiëtist en oprichter MijnVoedingsplan