2018 - Brood is bijna niet meer weg te denken uit ons eetpatroon. Want wat is er lekkerder dan een verse boterham? Bovendien is het super makkelijk om mee te nemen naar bijvoorbeeld je werk. Maar welk brood moet je dan kiezen uit zoveel verschillende soorten: spelt, meergranen, donker, wit, waldkorn, volkoren, haver, zuurdesem. Niet raar dat we soms een beetje de weg kwijt raken, toch?
Afvallen door vaker te eten >
Het verschil tussen tussen bruin en wit brood
Laten we het houden bij het verschil tussen bruin en wit brood. Om daar iets over te kunnen zeggen moeten we het verschil kennen tussen bloem en meel. Allebei worden ze gemaakt van graankorrels. Deze graankorrels bestaan uit drie lagen: de zemel, het meellichaam en de kiem. Vooral de zemel is rijk aan vezels, vitamine B en mineralen. Bij het malen van de graankorrels wordt de kiem en de zemel gescheiden van het meellichaam waarna ze gezeefd worden. Daarna gebeurd dit proces opnieuw, net zo lang tot de maling de gewenste structuur heeft. Hoe verder de graankorrel wordt uitgemaald, hoe minder er van de zemelen overblijft en dus hoe lichter de kleur is.
Wat is dan nou het verschil tussen bloem en meel? Meel bevat de meeste vezels en is eigenlijk de onbewerkte variant. Meel lijkt donkerder omdat het van de gehele graankorrel is, vandaar ‘bruin brood’. Doordat bloem verder uitgemaald is dan meel, zijn hier de zemelen van de graankorrel uit verwijderd waardoor de bloem wit wordt. Vandaar de naam ‘wit brood’.
De kleur van het brood zegt dus eigenlijk iets over hoe ver de graankorrel is uitgemaald. Hoe verder het is uitgemaald, hoe witter het brood en dus hoe minder zemelen en vezels er in het brood zitten.
Niets is wat het lijkt
Helaas hebben ze tegenwoordig een ander slim trucje bedacht om wit brood een kleur te geven. Door het gebruik van mout kleurt het witte brood bruin en krijgt het een iets zoetere smaak. Hierbij geldt dus niet hoe bruiner het brood, hoe meer vezels. Maar hoe weet je nou of het brood bruin is van het mout of door het gebruik van meel? Wanneer er ‘volkoren’ op de verpakking van je boterham staat, zit je eigenlijk altijd goed. Hier zitten vergeleken met wit en bruin brood de meeste vezels in.
Verschil in voedingswaarde
Hieronder zie je het verschil in voedingswaarde van wit, bruin en volkorenbrood op een rijtje:
Conclusie
Dat wit brood de minst ‘gezonde’ keuze is, weet je nu vast wel. Uit deze tabel komt ook weer naar voren dat volkoren brood de beste keuze is.
Volkorenbrood bevat meer vezels waardoor je langer verzadigd bent en de koolhydraten langzaam worden opgenomen. Daarnaast bevat volkorenbrood meer B-vitaminen, minder natrium en meer kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink, oftewel: meer van alle mineralen. Aan deze tabel kun je zien dat brood veel micronutriënten bevat en daardoor gezond is.
Bekijk wel eerst de ingrediëntenlijst van een brood om te bepalen of er daadwerkelijk gebruik is gemaakt van een volkoren graanproduct. Bij de bakker kun je dit gerust vragen.
Wil je meer weten over brood en voeding in het algemeen? Kijk dan eens naar onze Cursus Voeding.