Wat kun je allemaal met een airfyer?

2018 - Heb jij hem al thuis staan? De airfyer? Het gezonde alternatief voor de frituurpan, maar wat is het eigenlijk en wat kun je er zoal in bereiden?


Resultaat halen met jouw voedingsplan >

Wat is een airfryer?

Een airfryer gebruikt hete lucht in plaats van frituurvet om gerechten te ‘frituren’. De aangevoerde lucht wordt tot 200 graden Celsius. Afhankelijk van het type airfryer kun je de temperatuur handmatig instellen. Op sommigen zit zelfs een keuzemenu voor verschillende gerechten waardoor de optimale temperatuur en duur automatisch wordt ingesteld.  Door de constante werveling van hete lucht wordt de inhoud gegaard en ontstaat er een krokant korstje.  

Gezonder dan een frituurpan

Doordat een airfryer een product gaart en knapperig maakt door middel van hete lucht in plaats van frituurvet is het bereiden van producten in een airfryer wel degelijk gezonder. Pas wel op met voorgebakken frietjes en snacks uit de diepvries. Deze zijn vaak al voorgebakken in olie waardoor ze alsnog veel vet bevatten. Wil je echt gezonde frietjes? Snij dan zelf wat aardappelen in reepjes.

Wat kun je allemaal met een airfryer?

Wat kun je eigenlijk niet bereiden in een airfryer. Veel mensen gebruiken hem enkel als alternatief voor een frituurpan maar eigenlijk is er veel meer uit te halen dan alleen dat. Je kunt namelijk ook groenten grillen (denk hierbij aan mais, paprika, courgette en champignons). Ook het bereiden van een stukje vlees of vis kan heel gemakkelijk in de airfryer. Je kunt er zelfs gebakjes/taartjes in bakken. Ook afbakbroodjes zijn een groot succes, heerlijk voor bijvoorbeeld de zondagochtend.

Wat kun je niet met een airfryer?

Wat een minder groot succes is, zijn groenten en andere voedingsmiddelen die je normaal gesproken kookt. Ook kun je geen vloeibaar beslag garen in een airfryer zoals je dat in een frituurpan wel kunt (denk aan oliebollen). Sommige mensen koken een eieren in de airfryer maar dit duurt zo lang dat het koken in een pannetje water een stuk sneller is. Dan weet je ook zeker dat het lukt.

 

Resultaat halen met jouw voedingsplan >





© 2024 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring - Afvallen - Strakker lijf - Kracht - blog - websitebeheer door WebSpeciaal