Sportrepen: positief effect sportprestatie? Simone

2018 - Voedingspreparaten en supplementen, waaronder sportrepen, zijn populair onder sporters.
Ze zijn verkrijgbaar in allerlei smaken, formaten en samenstellingen. In veel sportkantines en sportscholen worden sportrepen verkocht. Ook via internet is er een groot aanbod.
De vraag is echter: verbetert een sportreep ook de sportprestatie? 

Resultaat halen met dit voedingsplan >

 

Om jou het beste advies te geven, willen we geheel onafhankelijk blijven. Dat is de reden dat we geen productnamen of merknamen noemen.

Samenvatting:

1. Sportrepen leveren energie, koolhydraten, vitaminen en mineralen
2. In sommige situaties kunnen sportrepen zinvol zijn
3. Gebruik van sportrepen voor, tijdens of na een inspanning
4. Een gezond voedingspatroon levert de nodige energie en voedingsstoffen
5. Sportrepen zijn prijzig
6. Streef naar een gezond voedingspatroon en haal daar alles uit. Op die manier heb je ook nog eens geld bespaard! ;)


Voedingsstoffen en voedingswaarde

Sportrepen leveren over het algemeen veel energie (calorieën of kcal), voornamelijk door aanwezigheid van koolhydraten ofwel suiker. Één reep van 50 gram kan al zo'n 200 calorieën (kcal) bevatten. Sportrepen zijn vaak verrijkt met vitaminen en mineralen. Qua vetgehalte zijn de sportrepen voordelig. Ze bevatten minder vet dan de normale repen en candybars.
Iedere sportreep heeft een andere voedingswaarde. Bekijk het etiket om na te gaan hoeveel energie de sportreep bevat en welke voedingsstoffen erin zitten. Het beste kan je kiezen voor een energiereep welke per 100 gram , 50 gram koolhydraten bevat. Let daarnaast op het vetgehalte in de reep en de aanwezige 'slechte' verzadigde vetten en transvetten. Kies bij voorkeur een energiereep, welke per 100 gram minder dan 3 gram vet bevat.

Gebruik sportrepen

Een gezond voedingspatroon levert over het algemeen al de benodigde energie/calorieën en voedingsstoffen, welke een sporter nodig heeft. Dit zou betekenen dat de sportreep niet echt noodzakelijk is.
Toch kunnen voedingspreparaten en/of supplementen, waaronder de sportreep, in sommige situaties zinvol zijn. Vooral dan bij een langdurige sportieve inspanning, waarbij de koolhydraatvoorraad (glycogeenvoorraad) van het lichaam na ongeveer anderhalf uur verbruikt is.
Sportrepen kunnen in deze gevallen zorgen voor het leveren van extra energie in de vorm van koolhydraten, waardoor een te lage bloedsuikerspiegel, prestatieverlies en/of een hongerklop wordt voorkomen.
Wanneer je als sporter weinig tot geen eetlust hebt of wanneer je geen tijd hebt voor een maaltijd, kan je ook een sportreep tot je nemen. Een sportreep kan in zo'n situatie een goede aanvulling zijn op de normale voeding of ze kunnen als maaltijdvervanger worden gezien.

Voor, tijdens en na de inspanning

Voorafgaand aan een sportieve inspanning kunnen sportrepen zorgen voor energie en een hoge koolhydraat- ofwel glycogeenvoorraad in de spieren. Wanneer je gebruik wilt maken van sportrepen voor de sportieve activiteit, kies dan een reep met een hoog koolhydraatgehalte.

Tijdens de inspanning (langer dan anderhalf uur) is het raadzaam om koolhydraten aan te vullen, ook om het honger gevoel tegen te gaan. Een sportreep kan hiervoor zorgen. Je kan uiteraard ook kiezen voor een koolhydraatrijk product, zoals bijvoorbeeld een banaan of krentenbol.

Na de inspanning kunnen sportrepen, met koolhydraten en eiwitten, invloed hebben op het herstel. In deze fase zijn recovery-repen of proteïnerepen de beste keus. De energie, ofwel de koolhydraat-/glycogeenvoorraad en de eiwitvoorraad wordt door het eten van zo'n reep aangevuld.

Normale voeding

Zoals al eerder benoemd, levert normale voeding voldoende energie en voedingsstoffen om een sportieve inspanning te kunnen leveren.
Met voedingsstoffen worden koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, vitaminen, mineralen en vocht bedoeld.

Naast basisvoeding is het zinvol om aandacht te besteden aan sportspecifieke voeding. Hiermee wordt de planning van voeding rondom een inspanning bedoeld.
Tot ongeveer twee uur voor een sportieve inspanning kan je een hoofdmaaltijd (ontbijt, lunch, avondmaaltijd) gebruiken. Tot ongeveer een uur voor een inspanning is het verstandig om een licht verteerbaar tussendoortje met voldoende energie te eten. Denk dan bijvoorbeeld aan een eierkoek, ontbijtkoek, krentenbol, banaan, boterham met kaas of jam, magere yoghurt of een appel.
Wanneer je sportieve inspanning langer dan anderhalf uur duurt, is het verstandig om tijdens de sportprestatie te eten. Zojuist genoemde voorbeeldproducten, kunnen ook in deze fase gebruikt worden.

Daarnaast is het belangrijk om het vocht aan te vullen. Zowel voor, tijdens als na een sportieve inspanning. Voor een sneller herstel, is het verstandig om binnen twee uur na het sporten een hoofdmaaltijd te gebruiken. Op deze manier vul je de verbruikte energie en voedingsstoffen weer aan. Gebruik van vette maaltijden of vette tussendoortjes na een inspanning is niet aan te raden voor een snel herstel. Onder andere patat, chocola, chips blijft te lang in de maag aanwezig, waardoor het herstel wordt belemmerd.

De sportvoedings-piramide toont aan dat de normale basisvoeding en sportspecifieke voeding voor het grootste deel van invloed is op de sportprestatie. Alleen in eerder genoemde situaties kunnen de sportvoedingssupplementen iets bijdragen.

Prijs

Wanneer je kijkt naar de prijs, is het ook verstandig om gebruik te maken van normale voeding.
Sportrepen zijn te koop in alle soorten en maten, maar zijn relatief gezien erg duur. Ze zijn verkrijgbaar tussen de € 1.- en € 2.50 per stuk.

Conclusie

Basisvoeding en sportspecifieke voeding levert normaal gesproken voldoende energie en voedingsstoffen. In bepaalde situaties, kan een sporter baat hebben bij het nuttigen van een sportreep.

Mijn advies:
Streef naar een gezond voedingspatroon en haal daar alles uit. Op die manier heb je ook nog eens geld bespaard! ;)

Veel sportplezier,
Simone Langelaan

Om jou het beste advies te geven, willen we geheel onafhankelijk blijven. Dat is de reden dat we geen productnamen of merknamen noemen.
 
Resultaat halen met dit voedingsplan >

 

Geschreven door: Simone Langelaan (sportdiëtist i.o.)          

  

© 2022 - Alle rechten voorbehouden - MijnVoedingsplan.nl - Algemene voorwaarden - Privacy verklaring - Afvallen - Strakker lijf - Kracht - blog - websitebeheer door WebSpeciaal